Wednesday, October 19, 2011

Ukur baju di badan sendiri.

assalamualaikum....


tibe2 malam ni rasa nak membebel pasal topik ukur baju di badan sendiri...kalau dah size S tu, xyah la nak pakai size XL..xke gedobosss je rupanya..dan pada yang size XL..ehemmm..xyah nak tengok2 kedai yang jual baju halusssss tu semua..wat sakit jiwa je..hahahahhaha


tapi as kita orang malaysia ni, malay especially, peribahasa cam ni selalu ada banyak maksud lain kann...


ok contoh pertama, bila nak order makanan...kalau tengok dekat menu, mak oiiii memang la ngeri..semua pun nampak sedap kan..tapi kita kene tengok jugak poket kita waktu tu sedap ke x nak bayar karang. kang xpasal2 ada yang kes kene wat kene part-time kat kedai makan tu kan..hahahahhha...lagi satu, tengok juga keadaan kita waktu tu, lapar sangat ke, saja2 nak rasa ke, or memang tengah on diet...h0h0h0h0h0..kalau tengah on diet, xpayah tengok menu, order je air kosong dengan mihun goreng..lalalalalala

contoh kedua, bila pergi shopping mall..omaigod...kuat kan iman anda ye..lebih2 lagi kalau musim sale...xpayah masuk shopping mall pun xpe..haiihhhh..memang terasa hati je keluar dari mall tu. or keluar bersama plastik di tangan...dan tengah bulan nanti bermulalah penyesalan yang tidak berpenghujung....kira betul2 budget bulanan anda.kalau rasa gaji tu banyak, asing kan dulu pengikut keperluan yang wajib..yang optional tu boleh di pertimbangkan keperluannya...tak boleh la asyik nak shopping je setiap bulan, bankrap diikk nuuuuunnn...

contoh ketiga, jangan baik hati xbertempat. ye kadang2 kita nak buat baik dengan orang tanpa fikir yang akhir nya nant kita akan terkena balik..boleh nak blanja kawan, tolong kawan..tapi tengok juga kemampuan kita. lagi satu, kita tolong tu ikhlas ke tak...kalau nak ungkit balik nanti, baik jangan tolong kan...hehehe...memang rezeki tu Tuhan yang tentukan, tapi ingat, Tuhan juga xakan tolong orang yang x tolong diri die sendiri...jangan kerana nak nama, nak recognition, manusia akn mudah lupa...

contoh keempat...sedarlah siapa diri kita sebenarnya. apa yang kita nak dalam hidup kita. setiap orang ada kehidupan, masalah, keluarga, pekerjaan yang berbezakan. kita mungkin nampak seseorang tu mewah, tapi di sebaliknya, kita tak tahu dia bahagia ke tak dengan hidup di sebenarnya kan....kita xboleh sama kan kehidupan orang dengan kita...sebab memang tak akan jadi sama...

so, bersyukur la dengan apa yang Tuhan dah bagi dekat kita. gunakanlah betol2...kita akan lebih bahagia kalau kita sedar sapa diri kita dan sentiasa berpijak di dunia nyata...jangan berangan tinggi sangat nak capai langit kalo tanah berselepet dekat seliper pun xboleh nak buang sendiri..hahahhaa...amik ko ayat aku malam ni canggih gila..kepada adik2 yang nak upsr ke, pmr ke spm ke, contoh2 ni semua xboleh guna dalam kertas jawapan akhir tahun korang ye....lalalalalalalala..kang ada cikgu terbaca blog aku, kene maki plak..wakakaka

2 comments:

HappyIrfa said...

HAI BELLA..
salam kenal.dr blog NP.
akak pun susah nak cari baju.
paling sakit ati nak cari kemeja size XXL.huhu

BeLLa BeLLa said...

bese la kak...ade some kedai yg cntik n murah jugak..kne rajin survey n jln la..hehehe

thanks singgah :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...